Valhall

Valhall

Valhall ligger centralt i Mora med ca 300 meter till Moras köpcentrum och ca 500 meter till Prästholmen med  simhall, ishall, vasaloppsspår, camping, bad, fotbollsplaner och friidrottsområde.

Förskolor och skolor

Förskola samt låg, mellan och högstadieskola finns i Morkarlsby och Utmeland. Gymnasieskola finns på Broåkern.

Kommunikation

Kollektivtrafik med ringlinjebuss finns vid busstationen som ligger ca 500 meter från bostadsområdet. Området ligger ca 700 meter från Morastrands järnvägsstation.

Parkeringsplatser

Parkering finns på gården. Alla som har bil måste hyra en bilplats. Bilplatser finns med och utan motorvärmare i området finns ett parkeringsgarage med motorvärmarplatser.

Bostadsområdet

Gamla delen av Valhall består av 75 st lägenheter och byggdes åren 1952-56 och ligger på gatorna Vasagatan 39-41, Hantverkaregatan 13 och Millåkersgatan 14. Området består av trevåningshus utan hiss. En del av lägenheterna har balkong. Till varje lägenhet finns ett källarförråd. Det finns två tvättstugor i området. I området finns en mindre park med lekplats.
Under 2011 och 2012 har det uppförts ett nytt hus i hörnet Vasagatan/Hantverkargatan. Vinkelhuset som inrymmer 42 lägenheter i 5 våningar har hiss.

Lägenhetsfördelning äldre delen:

 • 1 rum + kök, 11 lägenheter
 • 2 rum + kök, 36 lägenheter
 • 3 rum + kök, 21 lägenheter
 • 4 rum + kök, 6 lägenheter
 • 5 rum + kök, 1 lägenheter

Lägenhetsfördelning nya hörnhuset:

 • 1 rum + kök, 8 lägenheter
 • 2 rum + kök, 12 lägenheter
 • 3 rum + kök, 18 lägenheter
 • 4 rum + kök, 4 lägenheter

I denna del av Mora har flera kvarter fått fornnordiska namn. Valhall var gudarnas boning och där hade Oden gästabud varje kväll – gudar, kämpar och bärsärkar.

Områdesinformation Valhall

Vad ingår i boendet?

 • Förråd finns till varje lägenhet i källaren på resp. hus.
 • Tv, kabel-tv finns med ett grundutbud till varje lägenhet.
 • Brandvarnare tillhör lägenheten och skall sitta kvar vid flytt. Det är hyresgästens ansvar att byta batteri en gång per år.

Vatten och el

Värme/Vatten ingår i hyran, värmesystemet är vattenburet.
El till respektive lägenhet betalar varje hyresgäst själv, säkringar finns i elcentral i resp. lägenhet förutom huvudsäkringar som finns i ett elskåp som inte hyresgästen kommer åt.

Tvättstugor

Tvättstugor finns på Hantverkargatan 13 B samt Vasagatan 41 D. Till varje lägenhet finns en personlig bokningstagg, den används när du ska boka tid i tvättstugan. Utförligare instruktioner finns vid bokningstavlan i resp. tvättstuga. Kom ihåg att städa ordentligt efter er.

Parkering

Parkering finns på gården. Alla som har en bil måste hyra en plats. Inga gästparkeringar finns. Parkeringsövervakning förekommer regelbundet.

 • Bilplats med motorvärmare finns att hyra i området. Motorvärmaruttagen är utrustade med timer vilket innebär att man ställer in avresetiden genom att trycka på + eller – knappen. Tillslagstiden för strömmen varierar beroende på utetemperaturen ex. vid nollgrader är strömmen påslagen 65 min. före avresetiden.
 • Om du tror att motorvärmaren inte fungerar, se till att vippknappen är uppfälld för automatsäkringen/jordfelsbrytaren. Kupévärmaren kan du ha ställd på max 800 W.      Tag ur sladden när motorvärmaren inte används.
 • Parkeringshus med bilplatser med motorvärmare finns att hyra. Motorvärmaruttagen är utrustade med timer vilket innebär att man ställer in avresetiden genom att trycka på + eller – knappen. Tillslagstiden för strömmen varierar beroende på utetemperaturen ex. vid nollgrader är strömmen påslagen 65 min. före avresetiden.
 • Handikapp parkering, används av hyresgäster eller gäster som har handikapptillstånd för bil. Ska placeras väl synligt i bilens framruta.

Avfallshantering

Vasagatan 39-41

Vasagatan 39-41 slänger sina brännbara hushållssopor i ett större avfallskärl vid parkeringen. Komposterbart avfall sorteras i en brun papperspåse i lägenheten som sedan slängs i ett runt kärl för kompostavfall på parkeringen.

Hantverkargatan 13 A-C

Hantverkargatan 13 A-C slänger sina brännbara hushållssopor i inkastluckan på Hantverkargatan 13 A eller 13 C, det komposterbart avfall sorteras i en brun papperspåse i lägenheten som sedan slängs i inkastluckan på Hantverkargatan 13 B.

Millåkersgatan 14

Millåkersgatan 14 slänger sina brännbara hushållssopor i inkastluckan på skåpet som står på parkeringen. Komposterbart avfall sorteras i en brun papperspåse i lägenheten som sedan slängs i inkastluckan vid entrén till huset.  Bruna kompostpåsar finns i varje trapphus i området.

Återvinning

Återvinningsstation för förpackningar av glas, plast, papper samt metall finns på området, vid parkeringen mellan Vasagatan 37 och Vasagatan 41 A. Tänk på att dela sönder förpackningarna. Läs mer om hur du sorterar ditt avfall >>

Lägenhetsunderhåll

Lägenhetsunderhåll kan varje hyresgäst själv bestämma över, när det gäller mattor och tapeter kan kostnaden läggas på hyran.

Läs mer om valfritt lägenhetsunderhåll >>

Translate »