Människor har olika referensramar. En del blir störda av sådant som andra inte bryr sig om. En del är kvällsmänniskor, andra trivs bäst i arla morgonstund. För att ett myller av olika människor ska fungera tillsammans och trivas bra, krävs alltså att man tar hänsyn till varandra – både inom de egna väggarna och i gemensamma utrymmen.

Du har rätt till lugn och ro i ditt hem Blir du störd, så ta i första hand kontakt med din störande granne direkt. Om grannen ändå inte upphör att störa dig, kontakta Morastrand.

Exempel på störningar

  • Någon spelar musik på mycket hög volym.
  • En hund skäller högt och länge.
  • Någon duschar eller tappar upp vatten mitt i natten.
  • Någon borrar, spikar eller bankar sent på kvällen.
  • Någon använder tvättmaskin nattetid.

Naturligtvis ska du och din familj kunna röra er normalt i lägenheten utan att vara rädda för att betraktas som störande. Men mellan klockan 22.00 och 07.00 bör du ta extra hänsyn och försöka vara  lite tystare.

Förvarna gärna grannarna

Förvarna gärna dina grannar om du ska ha fest eller om du till exempel behöver borra för att sätta upp tavlor sent någon kväll. Hörs mycket ljud från din eller grannens lägenhet, kanske ni kan diskutera er fram till lösningar som passar alla.

Dina gäster är ditt ansvar

Du har även ansvaret om dina gäster stör – både i lägenheten, i trapphus, ute på gården osv.

Störningsjouren – om inget annat hjälper!

Är störningen kraftig och inträffar efter kontorstid, så kan du ringa störningsjouren på tel 023-711 450. Tala om namn, adress och telefonnummer, vad som händer och vem som stör dig. När du ringer bevakningsjouren åker de ut för att bilda sig en uppfattning om störningen, är störningen allvarlig tillkallas polis. Är störningen bekräftad räknas den som en tillsägelse och hyresgästen debiteras. En hyresgäst som återkommande stör sina grannar kan förlora rätten till lägenheten.

Translate »